D’on prové la pedra que fem servir per fer les cases, com la del porquet?
Comencem el nou itinerari explicant un conte que de ben segur us resulta molt familiar: Els tres porquets!
Per dur un registre de tots els experiments i totes les comprovacions que farem, hem creat les "Llibretes d'Investigadors" i cadascú ha decorat la portada al seu gust amb gomets.
Un bon matí, vam trobar una capsa a la classe, però no sabíem què hi havia a dins. De seguida, vam fer una rotllana i vam estar parlant sobre què podia haver-hi. Quan vam obrir la capsa, quina sorpresa quan vam veure que hi havia... UNA ROCA!
Entre tots: del riu, de la platja, de sota terra, d'una mina, del parc, del fons del mar, de la sorra, de terra
Un cop acabada la conversa, fem un recull de totes les idees que han sortit i per parelles cooperatives decidim escriure d'on provenen les roques i ho deixem anotat al mural de la classe.
Hem anat portant moltes pedres a l'aula i hem pensat que les pedres són molt resistents. Per comprovar com és per dins i si realment és tan resistent com pensem, sortim al pati a picar pedra.
Abans, decidim anotar i dibuixar el que creiem què passarà (predicció). Fem un dibuix de com és una roca per dins.
Tot seguit anem al pati a fer l'experiment. Hem d'anar preparats i per això ens emportem tot el que necessitarem: ulleres de protecció, casc, martells i les diferents pedres, roques, maons i totxanes que tenim.
Després d'experimentar ens adonem que hi ha roques que es trenquen molt fàcil i d'altres que no, que hem de fer molta força o que no es trenquen. Hem comprovat que la pedra és molt més dura que la totxana ja que la totxana s'ha trencat molt més fàcil. Ho anotem a la llibreta d'investigadors.
GUIX I GRANIT
A partir d'aquí, comencem a experimentar lliurement amb les pedres, les piquem, les freguem amb paper de vidre... Els sorprèn veure com el guix es desprèn quan el freguem i fa pols!
ROQUES SEDIMENTÀRIES
Al dia següent, tornem a observar els pots. Fem rotllana i observem què ha passat.
ROQUES MAGMÀTIQUES
Fem un experiment amb espelmes per observar què passa amb les roques magmàtiques.
- s'apagarà
- es farà petita
- quan es faci petita s'apagarà
Mireu aquest video: https://www.youtube.com/watch?v=8BZUtLg0f8w
ROQUES METAMÒRFIQUES
Les roques metamòrfiques es formen per transformacions d'altres roques que són sotmeses a altes pressions i/o temperatures sense arribar a fondre's.
Avui hem fet un altre experiment sobre les roques metamòrfiques.
- S'han desfet una mica per fora
- S'han fet trossos petits de cereals
- Els lacasitos i els cereals han quedat enganxats
- Se sent molta olor de xocolata


La sorra es crea per un procés natural dividint la roca finament, en partícules o grans. La composició de la sorra pot variar segons la roca local, fonts i condicions. La sorra és transportada pel vent i l'aigua i dipositada en forma de platges i dunes.
Fem una rotllana i observem imatges de llocs on podem trobar sorra: desert, volcà, muntanya, bosc, illa, platja... Escrivim els noms i ho pengem al mural.Hem sortit al pati a experimentar amb la sorra.
I si fem una bola de sorra i aigua? Què passarà si la deixem assecar durant tot un dia? Fem hipòtesis sobre el que passarà.
La portem a la classe i l'endemà observem què ha passat.
Hem observat que algunes boles s'han trencat, perquè no estaven ben fetes, i d'altres han quedat molt dures perquè estaven molt apretades.
La sorra de sobre ha quedat una mica més blanca, clara que quan les vam fer.
Li hem fet algunes preguntes que no sabíem:
Ens ha agradat molt tot el que ens ha explicat i hem après molt!
MOLTES GRÀCIES, JORDI!!!
CICLE DE LES ROQUES
L'últim dia, vam veure quin és el Cicle de les Roques i ens va semblar molt interessant!
Ens hem convertit en uns grans investigadors/es, ens hem divertit molt fent tots els experiments i hem après moltíssim. Però, sabrem respondre a la pregunta inicial de l'itinerari?
D'on prové la pedra que fem servir per fer les cases, com la dels porquets?
- Del fons del mar
- De la muntanya
- Del bosc
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada