QUI ASSECA LA FRUITA SECA? I4A


Iniciem l’itinerari de la Fruita Seca

Presentem el primer itinerari del curs que engeguem amb una pregunta molt interessant i adient al temps al que estem: “Qui asseca la fruita seca?"
Comencem l'itinerari fent una llista de la fruita que coneixem i que, després, penjarem al mural de l'aula. 


Asseguts davant de la pissarra, anem dient fruites i, entre tots i totes, les escrivim. Ens adonem que en coneixem moltíssima!! Però també ens passa una cosa i és que, a mida que anem dient fruites, comencen a sortir aliments, que no sabem del cert si són una fruita o no. 

-SARA: Pera-Poma
-ALEX MINGUEZ: Préssec-Taronja
-DIEGO: Manzana.Pinya
-SOFIA: Kiwi-Meló-Coco
-ORIOL: Cacauet-Mango-Panses-Raïm vermell-Prunes
-GURAU: Magrana-Cireres-Raïm negre-"cocomelo"
-ALEX CASANOVAS: Plàtan
-TERESA: Poma
-IRENE: Mandarina
-VALETINA: Plàtan
-ALBA: Melocoton
-ALAN AYMERICH: Olives-Patates
-GUILLEM: Raïm-Llimona
-ALEX CINTAS: Maduixes-Sandia
-ALAN BLANCO: Pera
-GINA: Sandia
-MIA: Pera
-AUREM: Plàtan
-MATTEO: Kiwi
-GISEL·LA: Plàtan
-LAIA: Poma
-BRYAN: Poma
-GERARD: Plàtan
-ARES: Cireres
-MARTÍ: Pera


Davant del dubte, decidim anotar-ho tot i, un altre dia, investigarem si tot el que hem dit és una fruita o no.A continuació, us deixem els enllaços de diverses canços que ens parlen de la fruita i que a nosaltres ens agraden molt! Així, si voleu, també podeu escoltar-les a casa!

FRUITES I VERDURES de la Dàmaris Gelabert
MENJA FRUITA! del Lluís Gili
L'ESMORZAR del grup Macedònia.


Retallem fruita de revistes


Comencem l'activitat repartint catàlegs de supermercats i retallant tota la fruita que trobem. 
Retallem pomes, kiwis, caquis, peres, llimones, tomàquets, pinyes, raïm, patates, enciams, pebrots albergínies... 

Quan hem acabat, fem una rotllana i mirem què és el que hem retallat per, després, enganxar-ho en una cartolina i penjar-ho a la cartellera de l'aula.
Quan fem un repàs de la fruita retallada... comença el debat! 

Trobem retalls que alguns nens i nenes diuen que són una fruita, però d'altres diuen que no ho són.
Decidim enganxar en la cartolina totes aquelles fruites en les quals estem d'acord i separem aquelles amb les que encara dubtem.


Busquem per internet informació que ens pugui resoldre els nostres dubtes i descobrim coses molt interessants. 
Descobrim que aliments com el carabassó, l'albergínia i el pebrot, que molts de nosaltres pensàvem que eren una verdura, en realitat són una fruita perquè tenen llavors i els recollim d'una planta o d'un arbre.
A tots i totes ens ha sorprès molt aquest nou descobriment!

Ara, ja podem penjar a la cartellera de l'aula la nostra llista i les fotos de tota la FRUITA que coneixem!


Classifiquem la fruita que tenim a la classe


En rotllana, presentem tota la fruita que tenim a la classe i intentem classificar-la en FRUITA DOLÇA o FRUITA SECA.

Comencen a sortir els voluntaris/es que posen cada fruita al lloc que ells creuen.
Experimentem amb la fruita carnosa

En rotllana, observem com son les fruites de la classe per fora i ens preguntem com  seran per dins. Seran del mateix color? Seran de color diferent? Les tallem i observem que en algunes fruites el color canvia, com les figues, que son liles per fora i vermelles per dins, altres tenen llavors i altres treuen aigua!!
Després, cada nen/a agafa un paper absorbent, repartim fruita per les taules i experimentem esmicolant-les i aixafant-les.


Ens visita un expert

Ha vingut el Joan a explicar-nos com s'assequen les fruites. Hem anat amb els altres companys d'I4 al saló d'actes i li hem fet unes preguntes que no sabíem. 
- A dins de les nous hi ha boletes (pinyols)? No, hi ha el fruit. Quan obrim la nou tenim un fruit a cada closca (ens ensenya una nou pelada i podem veure com és) i això és el que ens mengem.
- Les boletes de les magranes tenen suc? Si, quan ens la mengem notem que al mastegar deixa anar suc. Quan les obrim també tenen suc. Ho hem pogut comprovar quan les hem tastat a l'aula. Ens han agradat molt.
- La fruita seca té suc? Si que tenen suc, perquè de l'ametlla és fa una beguda, la beguda d'ametlla. És una beguda on trituren les ametlles amb unes màquines i d'aquest suc que surt hi posen una mica d'aigua, de sucre i és la beguda d'ametlla, beguda de civada, beguda de soja, amb l'avellana també es fa una beguda. Tenen poc suc però si n'ajuntem moltes i les posem en un lloc on les aixafin després ens surt el suc. Totes les fruites tenen suc però n'hi ha que en tenen més i d'altres que en tenen menys.
-  Hi ha fruita seca que sigui dolça? Quan una fruita és dolça es perquè porta sucre, nosaltres no li posem, la mateixa fruita ja porta sucre. El sucre de les fruites es diu Fructosa. L'albercoc per exemple és una fruita que té molt suc i té molt sucre i quan s'asseca aquesta fruita és molt dolça. Amb les prunes passa el mateix com que és una fruita molt dolça quan s'asseca també es dolça. En canvi les nous, ametlles són fruites que no tenen tant suc per tant no seran tant dolces. És molt més dolç un albercoc sec que una nou.
- Com s'asseca la fruita? Hi ha fruites que es deixen assecar al sol i d'altres que tenen closca i s'ha de trencar la closca. S'ha de posar en uns llocs molt plans, unes taules que tenen forats al fons perquè l'aire i el sol passin pels foradets, així respiren i s'assequen més ràpid. Les fruites no poden estar apilonades  i així s'aniran assecant al llarg dels dies.
- Si posem la fruita a sobre d'un paper mullat i la posem al sol s'assecarà? Potser que com que tenim el paper mullat la fruita al assecar-se agafi la humitat del paper i després es faci malbé.

Ara ja sabem com s'assequen les fruites.
Els fruits secs són molt bons i molt saludables.
La fruita seca es pot torrar com les avellanes i les ametlles. La fruita carnosa es pot assecar al forn.
Moltes gràcies Joan ens ha agradat molt que vinguessis i ens contestessis els dubtes que teníem.QUÈ HEM APRÈS?

A partir de tot el que hem après, parlem del què hem descobert aquests dies sobre la fruita. 
- Hi ha fruites amb suc i d'altres no 
- Unes fruites són seques i altres no 
- Les carnoses tenen suc i les seques són dures i no tenen suc 
- El raïm i la magrana tenen suc i llavors, les nous, les avellanes, les ametlles i les castanyes no tenen suc, són seques, però si les premsem molt si que surt suc
 - La fruita seca té una closca dura i la carnosa té una pell fina 
- El sucre de la fruita és diu FRUCTOSA
- S'assequen amb el Sol i l'Aire
TANCAMENT ITINERARI
La sortida a can Miqueló ens ha servit com a cloenda d'aquest itinerari. Ens han ensenyat moltes fruites de la tardor i ens han explicat curiositats que desconeixíem... Hem après moltes coses noves! 

Per acabar, hem fet la rúbrica d'autoavaluació, en la que hem avaluat si ens ha agradat l'itinerari i si hem après coses noves.

Comentaris